Skip to main content

Σημείο Συνάντησης: Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Έκθεση Πληροφορίες
Σημείο Συνάντησης: Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΚαβάλαςΠέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019 - Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020

Η έκθεση Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας εξελίσσεται ανάμεσα σε εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου: έργα νεοελληνικής τέχνης από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζονται εμβόλιμα και ακολουθούν την πορεία από την προϊστορική συλλογή μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια της Νεαπόλεως, κι ακόμα έως τη βυζαντινή Χριστούπολη και τη νεότερη Καβάλα.

Η εικαστική έκθεση διαμορφώνει την αφήγησή της σε συνάρτηση με τα διαφορετικά νοήματα, τις ερμηνείες και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται με τα ήδη εκτιθέμενα αρχαιολογικά ευρήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, εκθέματα από το νεκροταφείο της αρχαίας Αμφιπόλεως – προτομές γυναικείων μορφών εξαιρετικής τεχνικής και περίτεχνα κοσμήματα – συνδυάζονται με γυναικεία πορτρέτα των Γεώργιου Ιακωβίδη, Ορέστη Κανέλλη και Γιάννη Τσαρούχη· θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη συνυπάρχουν με αγγεία που οι αναπαραστάσεις τους αφηγούνται τη δραστηριότητα των αρχαίων πόλεων της περιοχής μέσω της θαλάσσιας οδού· ενώ στην αίθουσα που αφιερώνεται στην Παρθένο, προστάτιδα θεότητα της Νεαπόλεως, εμφανίζεται η Παλλάδα Αθηνά, εμβληματική απεικόνιση της προστάτιδας της Αθήνας από τον Νικόλαο Γύζη.

Κοινές θεματικές και αναζητήσεις, καθώς και όμορα ερεθίσματα σε σχέση με την τεχνοτροπία, τη γραφή, τις υφές και τα υλικά δημιουργίας των καλλιτεχνημάτων του αρχαίου και του νεότερου κόσμου ενεργοποιούν την παράλληλη και διαφορετική προσέγγιση αρχαίων και νεότερων έργων τέχνης και οδηγούν σε νέες στάσεις θέασης μέσα στον μουσειακό χώρο. Εντέλει, χάρη στην παράλληλη ανάγνωση όψεων των δύο Συλλογών, στο προσκήνιο έρχεται το ίδιο το Μουσείο: ένας τόπος συνάντησης όπου η γνώση και η αίσθηση για διαφορετικές εποχές του παρελθόντος αλληλεπιδρούν και φθάνουν στο παρόν των θεατών με τρόπους οικείους και αναπάντεχους, μέσα από τις δυναμικές εικόνες και τις αναδυόμενες ιστορίες των εκθεμάτων.

Χάρις Κανελλοπούλου

Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης

Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης

Τράπεζα της Ελλάδος

Προετοιμάστε την επίσκεψή σας και παρακολουθήστε τo εισαγωγικό video της περιοδικής έκθεσης:

Διαβάστε ΠερισσότεραΔιαβάστε Λιγότερα
Ταξινόμηση:
Filters
21 αποτελέσματα
Στην Τράπεζα - Άγιον Όρος
Πολύκλειτος Ρέγκος
1934
Κότερα
Αλέξανδρος Κορογιαννάκης
1965
Ψαράδες (της Αίγινας)
Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος)
1958
Αρχαϊκό, Στοά Αττάλου
Μιχαήλ Αξελός
1926
Ιππέας
Βάσω Κατράκη
1964-66
Ιπτάμενη Νίκη
Μιχαήλ Αξελός
1928
Έρως και Κένταυρος
Νικόλαος Γύζης
1896-8
Βάρκες
Περικλής Βυζάντιος
1930-4
Κωνστανίνος Βολανάκης "Νυχτερινό" 1895-1900
λάδι σε καμβά, 44,5 x 66 εκ.
Αρ. Συλλογής: 938
Κωνσταντίνος Βολανάκης
1895-1900
Βάρκα με Κουπιά
Αιμίλιος Προσαλέντης
περ. 1885-1900
Αλώνι
Ελένη Κωνσταντινίδη (Κωνσταντινίδου)
1938
Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός
Βικέντιος Λάντσας
περ.1870
Ο Ναός της Απτέρου Νίκης
Στέφανος Λάντσας
χ.χ.
Αρμονία
Νικόλαος Γύζης
1893
Μονή Σταυρονικήτα
Πολύκλειτος Ρέγκος
1934
Η χαρτορίχτρα
Νικόλαος Γύζης
1884-5
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου ή κλείνοντας ή κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ", αποδέχεστε τη χρήση cookies. Συμφωνώ