Skip to main content
Πρoγράμματα στην έκθεση Παράλληλη θέαση
Πρoγράμματα στην έκθεση Παράλληλη θέαση

Πρoγράμματα στην έκθεση Παράλληλη θέαση

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023

Με πορεία σχεδόν 100 ετών, η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές ελληνικής τέχνης. Η έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη αποκαλύπτει παλιές και νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις, με αναφορά σε τόπους, τοπία, μορφές της πραγματικότητας και της φαντασίας, καθημερινές ή συμβολικές ιστορίες. Έτσι, ενδεικτικά, τοπία της Αθήνας του Παναγιώτη Τέτση και του Σπύρου Βασιλείου ακολουθούνται από τη σύγχρονη ερμηνεία της πόλης σε έργα του Ηλία Παπαηλιάκη, του Ζάφου Ξαγοράρη ή της Ειρήνης Ευσταθίου. Οπτικές του φυσικού τοπίου συναντώνται σε έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Δημήτριου Γαλάνη. Αναγνώσεις του μύθου και της ιστορίας τροφοδοτούνται από το έργο των Νικόλαου Γύζη, Βάνας Ξένου, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής διερευνάται μέσα από έργα καλλιτεχνών όπως οι Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης κ.ά.

Επιμέλεια έκθεσης: Χάρις Κανελλοπούλου
Διάρκεια: 03/11/2023 – 21/01/2024


Ξενάγηση στην έκθεση


Οι ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ειδικευμένους εκπαιδευτές του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και πραγματοποιούνται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο σκοπός των ξεναγήσεων και των δραστηριοτήτων που τις πλαισιώνουν είναι να βοηθήσει τους μαθητές να σκέφτονται δημιουργικά και με κριτική σκέψη. Τα παιχνίδια / δραστηριότητες που προτείνονται είναι τόσο ανοιχτά στην ερμηνεία όσο και ένα έργο τέχνης, με σκοπό να εμβαθύνουν τη σύνδεση των μαθητών με το έργο με πολυαισθητικό τρόπο. Οι εκπαιδευτές θέτουν ερωτήματα, καθοδηγούν τους μαθητές και τους βοηθούν να βρουν τις δικές τους απαντήσεις.


Παράλληλοι χάρτες


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές νηπιαγωγείου / δημοτικού

Τα σχήματα και οι γραμμές μας φτιάχνουν διαδρομές. Σε κόσμους μαγικούς, φτάνεις μόνο με χάρτες νοητούς!


Οι χάρτες και οι πίνακες απεικονίζουν τον κόσμο γύρω μας. Συνδυάζοντας τη γεωμετρία και την αφαίρεση που συναντάμε στα έργα της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα παιδιά δημιουργούν τη δική τους ξεχωριστή διαδρομή μέσα στην πόλη. Ανακαλύπτουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και την αρχιτεκτονική της μέσα από την αφήγηση ιστοριών. Εξερευνούν πραγματικούς και φανταστικούς τόπους μέσα από τα έργα κλασικών και μοντέρνων ζωγράφων για να καταλήξουν στον δικό τους μοναδικό χάρτη.

Παιχνίδι με μουσικοκινητικές δράσεις και δραστηριότητες παρατήρησης. Κατασκευή ενός νοητού χάρτη με τη χρήση διάφορων υλικών και μέσων που σχετίζονται με την έκθεση.


Περιηγητές σε άλλους τόπους


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου / λυκείου

Αν δημιουργούσες έναν τόπο, τι τόπος θα ήταν; Θα ήταν οικείος ή μεταφορικός; Απόκοσμος ή πραγματικός;


Οι μαθητές γίνονται περιηγητές ανάμεσα σε διαφορετικές όψεις της νεοελληνικής τέχνης, όπως την αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα. Οι παράλληλες θεάσεις που δημιουργούνται στην έκθεση, με τρεις κεντρικούς άξονες («Τόποι και χώροι», «Μύθοι και άνθρωποι» και «Δυναμική της “έλλειψης”»), επιτρέπουν στους μαθητές να εξερευνήσουν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα έργα, μέσα από παραλληλισμούς, συνδέσεις και αντιθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους.

Στο τέλος, εμπνεόμενοι από τους διαφορετικούς τρόπους απόδοσης και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες που επιλέγουν οι καλλιτέχνες, οι μαθητές, πειραματιζόμενοι με την ύλη, δημιουργούν τον δικό τους τόπο και τους δικούς τους κύκλους παράλληλης θέασης μέσα στην έκθεση.


Από Παρασκευή 03/11/2023
Ώρες διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 & 11:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 60’
Μέγιστος αριθμός μαθητών: 50 (σε 2 γκρουπ)


Πληροφορίες-Κρατήσεις

We use cookies to ensure we give you the best experience on our website. By continuing to use this site or by closing or clicking "I agree", you agree to the use of cookies. I agree