Skip to main content

Παράλληλη θέαση: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Exhibition Info
Παράλληλη θέαση: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της ΕλλάδοςΠέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023 - Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024

Με πορεία σχεδόν εκατό ετών, η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές ελληνικής τέχνης. Πολλά από τα έργα της διακρίνονται για τον σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα τους, ενώ η Συλλογή εμπλουτίζεται στη σύγχρονη διαδρομή της με ενδιαφέροντα αποκτήματα της νεότερης εικαστικής γραφής.

Στην έκθεση «Παράλληλη θέαση» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, 70 έργα τέχνης από τη Συλλογή, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παράλληλη παρατήρηση με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους. Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος, τρεις διακριτές ενότητες οργανώνονται σε μικρότερους «κύκλους θέασης», στους οποίους ιστορικές δημιουργίες και έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται ως προς την οπτική και την ερμηνεία τους.

Η έκθεση αποκαλύπτει παλιές και νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις, με αναφορά σε τόπους, τοπία, μορφές της πραγματικότητας και της φαντασίας, καθημερινές ή συμβολικές ιστορίες. Έτσι, ενδεικτικά, τοπία της Αθήνας του Παναγιώτη Τέτση και του Σπύρου Βασιλείου ακολουθούνται από τη σύγχρονη ερμηνεία της πόλης σε έργα του Ηλία Παπαηλιάκη, του Ζάφου Ξαγοράρη ή της Ειρήνης Ευσταθίου. Οπτικές του φυσικού τοπίου συναντώνται σε έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Δημήτριου Γαλάνη, αλλά και των Μιχάλη Μαδένη, Τζουλιάνο Καγκλή, Ηώς Αγγελή. Αναγνώσεις του μύθου και της ιστορίας τροφοδοτούνται από το έργο των Νικόλαου Γύζη και Μιχαήλ Αξελού, αλλά και των Γιώργου Λαζόγκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Βάνας Ξένου, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής διερευνάται μέσα από έργα καλλιτεχνών όπως οι Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος κ.ά. Εικαστικές γραφές πέραν της αναπαράστασης, ανοίγονται προς την πνευματικότητα, την υλικότητα, τους οπτικούς πειραματισμούς ή την αλληγορική σημασία και παρουσιάζονται με το έργο καλλιτεχνών όπως οι Γιάννης Σπυρόπουλος, Ντίκος Βυζάντιος, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Ρένα Παπασπύρου, Όπυ Ζούνη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Γεροδήμος, Αντώνης Ντόνεφ κ.ά.

Σε καθεμία «συνομιλία» έργων προβάλλονται σχέσεις έμπνευσης ή ανατροπής, αναφοράς ή επαναπροσδιορισμού. Εντέλει, η παράλληλη θέαση δίνει αποδείξεις για τους απεριόριστους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες παραθέτουν, ενστερνίζονται ή απορρίπτουν εικόνες και διδάγματα του παρελθόντος, για το πώς προχωρούν στη μακρά πορεία της Ιστορίας, και το πώς κοιτούν σε κάθε σύγχρονη εποχή τους τόσο προς το παρελθόν όσο και προς το μέλλον.

Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου

Δείτε το Δελτίο Τύπου

Read MoreRead Less
Sort:
Filters
73 results
Vakhis
Βάνα Ξένου
2022
Έργο του Στ. Δασκαλάκη με Αρ. Συλλογής ΤτΕ 1493 "χωρίς τίτλο" (λάδι σε καμβά). Φωτογραφία του έ ...
Στέφανος Δασκαλάκης
2021
A Village on Lesvos
Σπύρος Παπαλουκάς
1924
Homage to Dimitris Pikionis
Νίκος Παπαδόπουλος
2018
Solitude
Θάλεια Φλωρά-Καραβία
1907-12
Pythia
Βάνα Ξένου
2022
Points in Time
Δημήτρης Αληθεινός
1981
In the Father’s Atelier
Γεώργιος Ιακωβίδης
1884
Rest
Πάυλος Σάμιος
2009
Untitled
Αντώνης Ντόνεφ
2015
Mountain Landscape
Γιώργος (Γιώργης) Βαρλάμος
1959
Untitled
Ιάσονας Μολφέσης
1997
Flags
Λήδα Παπακωνσταντίνου
1987
The Visit
Γιώργος Ρόρρης
2014
Hydra
Γιώργος Μαυροΐδης
1961
Olive leaves
Γιάννης Μιχαηλίδης
2003
Archaic
Μιχαήλ Αξελός
1926
From the Sensual Elpenor series
Γιάννης Ψυχοπαίδης
2010
Portrait of Despina with Necklace and Earrings
Γιάννης Τσαρούχης
1976
Horseman
Βάσω Κατράκη
1964-66
The Poet at the Spring (The Inspiration of the Poet)
Νικόλαος Γύζης
c. 1875-80
Clouds over Athens
Δημήτρης Ανδρεαδάκης
2001
Flying Nike
Μιχαήλ Αξελός
1928
Ochre landscape
Γιάννης Αδαμάκος
2008
We use cookies to ensure we give you the best experience on our website. By continuing to use this site or by closing or clicking "I agree", you agree to the use of cookies. I agree