Skip to main content

Τόποι αναφοράς: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Exhibition Info
Τόποι αναφοράς: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της ΕλλάδοςΤετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 - Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Η έκθεση Τόποι αναφοράς – Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928. Είναι την ίδια χρονιά, το 1928, που η Τράπεζα ξεκινά να συλλέγει τα πρώτα καλλιτεχνικά αποκτήματά της.

Έτσι, διαμορφώνεται σταδιακά ένας πυρήνας έργων τέχνης από ζωγράφους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίοι διακρίθηκαν με την πορεία τους στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Φθάνοντας στο σήμερα, η Συλλογή αριθμεί περίπου 3.000 έργα, κυρίως παραστατικής ζωγραφικής και χαρακτικής, καθώς και μικρό αριθμό γλυπτών, που χρονολογούνται έως τη σύγχρονη εποχή και αναδεικνύουν πολλές πτυχές της νεοελληνικής τέχνης.

160 έργα τέχνης από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελούν τις επιλογές της έκθεσης Τόποι αναφοράς. Τα έργα αυτά οργανώνονται με βάση τρεις κύριες θεματικές ενότητες, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές έμπνευσης ιδεών διαχρονικής σημασίας για τη νεοελληνική τέχνη: την αναφορά στην αρχαιότητα· την προσέγγιση του καθημερινού κόσμου· τo τοπίο ως οδηγό για την καλλιτεχνική έκφραση.

Στη διαδρομή της έκθεσης, τα έργα της Συλλογής εμφανίζονται ενταγμένα σε αυτές τις θεματικές και παράλληλα συντεταγμένα ανά ενότητα σε μία υπάρχουσα, αλλά «χαλαρότερη» ροή της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης. Στο σύνολό της, η έκθεση στοχεύει να υπογραμμίσει τον τρόπο που τα θέματα αυτά ελκύουν το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών και αποτελούν «τόπους αναφοράς» στην έκφραση της δημιουργίας τους και στη διαμόρφωση της εικαστικής γλώσσας τους. Πρόκειται για θέματα που αποδίδονται, ανάλογα με την εποχή και τα πιστεύω των καλλιτεχνών, είτε με τη χρήση καθιερωμένων συμβόλων και ιδεών του παρελθόντος είτε με τη διασταύρωση αυτών των πτυχών με νέες προσλαμβάνουσες και επιρροές.

Με το στίγμα αναφοράς να δίνεται πάντα μέσα από κάθε συγκεκριμένο θεματικό άξονα, η έκθεση ενθαρρύνει τον οπτικό διάλογο μεταξύ των έργων, έτσι ώστε να αναδυθούν συνδέσεις και αποκλίσεις ανάμεσά τους, καθώς και να αποτυπωθούν σταθερές προσεγγίσεις και πειραματισμοί της ελληνικής τέχνης.

Ενδιαφέρον ακόμη έχει να σημειωθούν γόνιμες ερμηνείες για τους τρόπους με τους οποίους κάθε θεματική ως «τόπος αναφοράς» για την εικαστική έκφραση εξυπηρέτησε τους εκάστοτε προορισμούς και στόχους –καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς– συζητώντας και προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.

Ως εκ τούτου, και η ίδια η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν και να διατυπώσουν στο διηνεκές όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Δείτε περισσότερα εδώ

Read MoreRead Less
Sort:
Filters
104 results
Mother
Γεώργιος Προκοπίου
1939
Old Athens
Μιχαήλ Αξελός
1927
Old woman knitting
Έκτορας Δούκας
c. 1920-29
A Village on Lesvos
Σπύρος Παπαλουκάς
1924
Athens
Σπύρος Βασιλείου
1978
The deer at the streams of water
Ιωάννης Στίνης
c. 1950 
Solitude
Θάλεια Φλωρά-Καραβία
1907-12
Flying Nike, stoa of Attalos
Μιχαήλ Αξελός
1928
In the Father’s Atelier
Γεώργιος Ιακωβίδης
1884
Untitled (Bank of Greece)
Στέλιος Πετρουλάκης
2014
Tzia
Κούλα Μαραγκοπούλου
1971-6
Mountain Landscape
Γιώργος (Γιώργης) Βαρλάμος
1959
Landscape in Attica
Αγήνωρ Αστεριάδης
1944
In the refectory - Mount Athos
Πολύκλειτος Ρέγκος
1934
Two Fishing Boats
Κωνσταντίνος Βολανάκης
c. 1890 
The Visit
Γιώργος Ρόρρης
2014
Hydra
Γιώργος Μαυροΐδης
1961
Faliro seashore
Κωνσταντίνος Βολανάκης
c. 1885
Archaic
Μιχαήλ Αξελός
1926
From Kaminia (Village of Hydra)
Δήμος Μπραέσσας (Μπραέσας)
before 1949 
Fishermen (of Aegina)
Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος)
1958
Tree trunk
Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος)
1938
Archaic, Stoa of Attalos
Μιχαήλ Αξελός
1926
Street Works
Αλέξανδρος Κορογιαννάκης
1936
We use cookies to ensure we give you the best experience on our website. By continuing to use this site or by closing or clicking "I agree", you agree to the use of cookies. I agree